Wortelgroei in riolering

Riool Technisch Installateur

Verouderde gres rioolbuizen zijn gevoelig voor schade door plantenwortels. Planten wortels groeien niet direct door buizen heen, maar kunnen door de verbindingen van de buizen heen groeien.

Gres rioolbuizen bestaan uit buizen van ongeveer 110 centimeter lang. Deze buizen zijn bij de verbindingen deels in elkaar geschoven, een zogenaamde spie-manchet verbinding. Deze spie-manchet verbindingen werden in het verleden dicht gesmeerd met cement. De veroudering van het cement in combinatie met drukkrachten van bovenaf zorgt ervoor dat het  cement langzaam afbrokkelt. Dit geeft wortels in de omgeving van de verbinding de gelegenheid om het riool in te groeien. De wortels groeien het riool in omdat ze daar een grote hoeveelheid aan water en voeding vinden die ze nodig hebben voor hun groei. Aangezien er om de 110 centimeter een verbinding zit, is er elke 110 centimeter sprake van een potentiele verstoppingsbron.

In het geval van wortelgroei op een bepaalde plek in de riolering, is de kans groot dat op andere plekken het cement ook bezig is met afbrokkelen. Hierdoor is het mogelijk dat er op andere plekken ook problemen kunnen ontstaan door toedoen van wortelgroei.

Met behulp van inspectie en detectie apparatuur kunnen wij snel vaststellen of uw problemen daadwerkelijk te maken hebben met wortelgroei. Na vaststellen van het probleem zal in overleg een passende oplossing worden geboden. Dit kan zijn dat we met behulp van een wortelfrees machine de wortels in de riolering zullen kapot maken waardoor het afvalwater weer door kan stromen. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. De wortels zullen weer door de kapotte verbindingen groeien en het probleem zal uiteindelijk alleen maar erger worden. De wortels worden namelijk steeds groter waardoor de buizen zullen breken. Om het probleem volledig op te lossen zal de oorzaak moeten worden verholpen. In de meeste gevallen betekent dit dat de riolering vervangen moet worden.